Share Button

Sir_Peter_Paul_Rubens_-_Portrait_of_the_Artist_-_Google_Art_ProjectNajznačajniji slikar flamanskog baroka, rodjen je 28.06.1577 godine u Siegenu, Westfaliji, a umro je 30.05. 1640 u Antwerpenu. Potiče iz porodice obrazovanog gradskog gradjanskog sloja gde je dobio temeljno školsko obrazovanje.

Umetnički  se obrazovao kod slikara Tobije Verhaechta, koji je volio da slika pejzaže, zatim kod Adama van Noorta, slikara istorijskih motiva i portreta i kod (1556-1600) Otta van Veena, koji je pripadao holandskim romanistima.

Rubens odlazi 1600. godine na studijsko putovanje u Italiju.

Od 1600 – 1608. boravi kao dvorski slikar vojvode Vicenza i Ginzage u Mantovi.

Nakon 1608. godine Rubens je živeo pretežno u Rimu. Napravio je tri oltarne slike na zahtev nadvojvode Alberta od Bruxellesa za crkvu S. Croce u Jerusalemu.

„Krunisanje trnovom krunom“ (danas Grasse, Hospital de Petit- Paris),

„Raspeće i carica Helena pronalazi krst“.

Osim rimskih i venecijanski su slikari znatno uticali  na Rubensovu umetnost. To se vidi po kopijama, precrtavanjima i preuzimanjima motiva Tiziana i Tintoreta.

1608. godine Rubens se vratio u Antwerpen. Primljen je u gildu romanista, humanistički obrazovanih slikara koji su radili u Rimu.

1610-11 sledi „USPRAVLJANJE KRSTA“,

1612-14 „SKIDANJE SA KRSTA“ (obe se danas nalaze u Antwerpenu, Onze Lieve Vrouwe-Kerk).

1620. godine obavezao se da će naslikati 39 slika na stropu antwerpenske jezuitske crkve i još dve oltarne ploče s temama ČUDO SVETOG IGNACIJA i ČUDO SVETOG FRANJE KSAVERSKOG (danas Beč, Kunsthistorisches Museum). Slike je uništio požar 1718.

1622. počeo je Rubens ponovo putovati ali sada kao poznat i priznat slikar toga vremena. Putuje u više navrata kao diplomata u Pariz. Po zahtevu Marie de’ Medici opremio je galeriju u luksemburškoj palati PRIZORIMA IZ ŽIVOTA HENRIKA IV I MARE DE MEDICI. 1625 dovršava 21 sliku velkog formata.

Rubensov rad kao i formu umetničkog izržavanja može se podeliti u više faza.

Do 1609. njegova umetnost odlikuje se prisvajanjem tudjih uticaja.

UMETNIK SA NJEGOVOM ŽENOM ISABELLOM BRANT U SENCI OD KOZJE KRVI (1609., Minhen, Alte Pinakothek) ili USPRAVLJANJE KRSTA(1610-11, Antwerpen, Onze Lieve Vrouwe-Kerk), prepoznaje se svojstvena Rubensova ritmička raščlanjena kompozicija linija i boje koja je jedinstvena samo njemu.

Share Button