Share Button
  1. – Z A  K  O  N   ZAPADNO  OD  PEKOSA

 -SUDIJA  ROJ BIN  –

                                                                                                                             Мићић Д Иван

ЧИТАМО ЗА ВАС: (књига 4,2006. године)  П Е Ш Ч А Н И К ФМ – СВЕТЛАНА ЛУКИЋ:

 

                „Добар дан, грађанке и грађани. У понедељак је почела јесења шема Радија Б92, па ето мало и Пешчаника. Летос је, као што знате, беснео рат између  Б92 и министра Илића, министра који је архетип срп(б)ског  простака. Пре неки дан нас је, а где би другде него на роштиљијади у Лесковцу, оптужио да мрзимо државу. Јесте, у праву је Веља Илић, макар овог пута, макар кад сам ја у питању, ја мрзим ову државу.

                Мрзим државу, у којој председник владе и министар финансија кажу да је Веља Илић постигао фасцинантне резултате, мрзим државу чији правни систем гради министар Стојковић , човек који као да је стално дрогиран од бесконачне моћи, који стално посеже за фамозним фиокама у којима чува доказе против свкога ко се замери њему и његовом газди.

                Сулуде ствари су се дешавале целог лета, а онда је на све то дошла и афера Давинић и хапшење судије Врховног суда. И шта сад све то значи и шта значи хапшење заменика специјалног тужиоца? Шта су до тога димне, а шта су праве бомбе? Да ли и ко уопште зна шта се у овој малој, гадној земљици дешава?

                Ја морам да кажем да више не разумем. Кад ми се чини да имам неки, какав-такав кључ у рукама, кључ који би могао да ми нешто разјасни, испостави се да он не отвара ни једна врата. Овом приликом у ствари мислим на ону причу о замку који је имао хиљаду соба, пред сваком од тих соба лежао је кључ, али за нека друга врата.

                Дакле, у овој параболи ниједан кључ није погрешан, али проблем је у томе што не знамо  која врата отвара, сви кључеви су замењени и хајде ти сад немој да полудиш.

                Проблем је у томе што кад се изнервираш и увредиш власника замка или његову послугу, можеш да завршиш у лудници, и то у правој лудници као она госпођа Шолајић коју је суд стрпао у лудницу јер је жалећи се на рад правосуђа рекла да су неке судије корумпиране. Врховни суд је интервенисао и она је пуштена из психијатријске установе. Међутим, место је упражњено и свако од нас ко каже да ова власт лаже и да ова власт краде потенцијални је пацијент установе затвореног типа.

                Дакле, вест ове недеље је то да је полиција ухапсила судију Врховног суда, јер је овај изгледа намеравао да испослује ослобађајућу пресуду неким криминалцима. Сви су као кул, као правна држава ће то да реши све по закону и шта о томе има даље да се прича. Има да се прича, и то на пример хоће ли неко да преиспита унатраг оних скоро 30 одсто пресуда Врховног суда којима је он обарао пресуде нижих судова. Да вас подсетим само да је укинута пресуда Макиној групи, пресуда Саши Цвјетану због злочина у Подујеву, укинута је  пресуда Ненаду Опачићу. Овај суд је укунуо и пресуду да се одузме кућа Слободану Милошевићу. Врховни суд је обарао практично трећину пресуда које доносе нижи судови и онда неке бивше судије Врховног суда умеју да кажу – то не значи да нижи судови нису радили добро, него да су начињене неке мале грешке. Зато ми у госте не зовемо бивше судије Врховног суа , него је Биљана Ковачевић- Вучо из Јукома.

 

В у ч о: Требало би  да нас обрадује што почињу да се рашчишћавају те велике корупционашке афере, значи на високом нивоу, међутим,  још је рано говорити о ефектима и последицама свега тога, и шта ће се све открити, и да ли ће се открити или ће то исто  да прође као једна безначајна прича у Србији.  Шта ће бити од свега овога не знам, претпостављам да ће министар правде рећи да све то треба да се препусти судским органима да реше, пошто се он , као што је познато и што он стално понавља, никада није мешао  у судске одлуке нити их је икад коментарисао.

Као да ми нисмо прочитали и чули сваки пут када се директно умешао и чак оптуживао тужиоце што не ваде из фиока предмете његових политичких непријатеља. Тако да претпостављам  да ће и ово, у име немешања у независно судство, бити маргинализовано, а код нас се нажалост ствари маргинализују тако што  се тај свети принцип поделе власти користи до нивоа злоупотребе. Тако неке ствари које јако интересују јавност не буду никад разјашњене.  Значи, нешто што се директно тиче функционисања система и покреће питање одговорности министарства правде и целе владе сада се штити од уплива јавности коришћењем флоскуле – Н Е З А В И С Н О  С У Д С Т В О.  

                Naš insajder Lala је „skinuo“ sa sajta, za nas, ŠTO  U MNOGOME  ODSLIKAVA  EROZIJU MORALA  INSTITUCIJA SISTEMA koje su okupirane interesnim grupama farmi i parova,  DRUŠTVA OGREZLOG U KORUPCIJU I ZATAŠKAVANJE PRIVREDNOG KRIMINALA (koreni su duboki): 

„Visoki savet sudstva osudio napad poslanika na sudije: Vređanjem pojedinih sudija dovodi se u pitanje integritet celokupnog sudstva

Objavljeno: 4.06.2019  |  Ažurirano: 4.06.2019 20:00 

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je danas izjave pojedinih poslanika vladajuće stranke na sednici Skupštine Srbije, koje su, kako se navodi, praćene ličnim uvredama i diskvalifikacijama stručnosti i profesionalnog rada sudija. Kako se dodaje u saopštenju VSS-a, oni apeluju na sve nosioce javnih funkcija da se od takvih istupa suzdrže i da ne podrivaju nepristrasnost sudstva. Do ove reakcije VSS-a došlo je nakon što je sudija Apelacionog suda Miodrag Majić bio meta poslanika vladajuće koalicije i ministarke pravde Nele Kuburović, jer je javno kritikovao izmene Krivičnog zakonika.

                Majić je naknadno izjavio za Betu da oglašavanje Visokog saveta sudstva predstavlja korak kojim se brani integritet pravosuđa, kao i da je ovo oglašavanje „paradoksalno važnije za VSS, nego za njegov slučaj“, iako je „pomalo kasnilo“.

                “Neargumentovano osporavanje nosilaca pravosudnih funkcija i sudstva u celini i neprimereni napadi na  sudije povodom donetih sudskih odluka, od strane pojedinih zvaničnika, u konkretnom slučaju predstavnika zakonodavne vlasti, podrivaju poverenje građana u sudsku vlast, jer se na taj način narušava princip podele vlasti koji je proklamovan Ustavom”, piše u saopštenju objavljenom na sajtu VSS-a. U njemu se ujedno dodaje i da se napadima na pojedine sudije dovodi u pitanje integritet svih sudija. (ВИ , ВСС, СЕ  И С Т О  ПОНАШАТЕ  И КАДА ИМАТЕ АРГУМЕНТОВАНЕ ДОКАЗЕ, јер НЕ РАДИТЕ СВОЈ ПОСАО ЧАСНО у ЦИЉУ ЗАШТИТЕ ПОШТЕНИХ ГРАЂАНА  ОД ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА „судија“, флоскулом „слободног судијског уверења (нарочито ако је потпомогнуто чврстом валутом)

                Takođe, Visoki savet sudstva podseća sve nosioce javnih funkcija da su dužni da saglasno odredbama Zakona o sudijama i Zakona o uređenju sudova, svojim ponašanjem i postupcima, ne samo da održavaju, već i da rade na jačanju i afirmisanju poverenja u nepristrasnost sudija i sudova i da su dužni da se pridržavaju Kodeksa ponašanja za državne funkcionere.

                Majić: Napadi ne bi mogli da prođu bez odgovornosti kada bi sudstvo bilo nezavisno

Kako je naglasio Majić, „VSS tek treba da se izgrađuje kao telo koje je u punom smislu nezavisno i u punom smislu sposobno da odreaguje u ovakvim i sličnim situacijama“.

                “Svaki takav korak je jedan od koraka koje pravosuđe, odnosno sudstvo pre svega, mora da pređe na tom dugom putu uspostavljanja sudske vlasti, za koju sam ja rekao puno puta da mislim da ovde nikada nije u punoj meri uspostavljena i da će borba za nju zahtevati dugotrajno odricanje i žrtve, a između ostalog i ovakve korake”, rekao je Majić za agenciju Beta.

                Ocenio je da napadi na njega ne bi mogli da prođu bez odgovornosti kada bi sudstvo nezavisno.

“Ovom prilikom sam ja bio meta, da ne ponavljamo i znamo zašto, međutim, da sudstvo zaista uživa bolji položaj i da je zaista jedna nezavisna i stabilna grana vlasti, ja sam uveren da se tako nešto ne bi moglo dogoditi, ili se bar ne bi moglo dogoditi bez bilo kakve odgovornosti, bez bilo kakve sankcije”, rekao je Majić.

                On je naveo da oglašavanje VSS predstavlja mali korak, ali je njegovo “duboko uverenje da su ovo koraci značajniji za VSS i za borbu pravosuđa u celini, nego za bilo kog pojedinca koji je u konkretnom slučaju doveden u pitanje”.

                “Pojedinci moraju svoj kredibilitet graditi prvenstveno sami, to je njihova osnovna zaštita, a ovo su zapravo koraci kojima se brani integritet pravosuđa uopšte i izgradnja te grane vlast”, istakao je Majić.

                Podsetimo, sudija Majić javno je u maju kritikovao izmene Krivičnog zakonika kojima je uvedena doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica i o tome govorio i u emisiji “Utisak Nedelje”, posle čega su u Skupštini Srbije poslanici Srpske napredne stranke i ministarka pravde Nela Kuburović izrazili sumnju u njegovu profesionalnu nezavisnost.

                Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević optužio je Majića i sudiju Hadži Omerovića da su primili novac kako bi doneli oslobađajuću presudu “Gnjilanskoj grupi”, a optužbe na njegov račun mogle su se čuti i na sednici parlamenta na kojoj je poslanik SNS Aleksandar Marković rekao da je sudija Majić “deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića”. (уколико су НАВОДИ ових БОТОВА  Т А Ч Н И  ШТА ће ОВЕ  СУДИЈЕ  У „ПРАВОСУДНОМ СИСТЕМУ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ“ , И Л И, о б р н у т о, „за ИЗНЕТЕ НЕИСТИНЕ И  ЛАЖИ ШТА СЛЕДИ: – ПО закону, уз ИЗБАЦИВАЊЕМ ТАКВИХ ИЗ „ријалитија:  фарме и парова “)

                Slučaj sudije Majića, međutim, nije jedini povodom kojeg je VSS morao da reaguje zbog javnih kritika upućenih od strane funkcionera vladajuće stranke.

                Prethodno je potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević krajem 2017. godine optužio sudije koje su donele oslobađajuću presudu u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala da su korumpirane i da su plaćene za takvu presudu. (НИЈЕ САМО ОВАЈ „ЖРТВЕНИ ЈАРАЦ“ , (Н Е Г О  комплетнА ВЛАДА), ЗАСЛУЖИО, да БУДЕ ПРОЦЕСУИРАН и КАЖЊЕН – сепаратно демократско ДЕЛЕЊЕ ПРАВДЕ, нас је ДОВЕЛО ОВДЕ ГДЕ СМО – у  Х А О С  злоупотреба СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА)

                Na takvu izjavu funkcionera SNS-a istog dana je reagovao najpre predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, koji je tada za Insajder upozorio da je izjava Miloša Vučevića o sudijama neprihvatljiva i apsolutno neprimerena.

                Nakon predsednika VSS-a, povodom izjave gradonačelnika Novog Sada oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavivši kako je potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebalo da komentariše presudu bivšem ministru privrede Predragu Bubalu i u naknadnom odgovoru rekao da će se Vučević „izviniti zbog toga što je govorio istinu“.

                Izvor: Insajder

(Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.)

                Ово је ЕКЛЕТАНТАН ПРИМЕР , да се ВЕЧИТО ВРТИМО У КРУГ.

  Са једне  стране, ВРАНА ВРАНИЋИМА ОЧИ НЕ ВАДИ, кроз РАЗНОРАЗНЕ ПРАВНЕ флоскуле  типа „независног судијског мишљења ПОСЕБНО АКО ЈЕ ПОТПОМОГНУТО ЧВРСТОМ ВАЛУТОМ“(интригантан је СЛУЧАЈ ЛАЛИНОГ ПРИЈАТЕЉА, КАКО МУ ЈЕ „КОРУМПИРАНА БАНША „НАЗОВИ“ СУДИЈА ОС У со (уз фалсификовање докумената и злоупотребу службеног положаја , разноразних Весни Војиновић, Марина Будановић, Миодрага Марјановића уз логистику вештака  и виших институција судова) НАПРАВИЛА МАТЕРИЈАЛНУ ШТЕТУ,( на правди бога биће наплаћено свим актерима), од 34 квадрата)  као и ВСС ВЕОМА ДОБРО ЗНА ДА У СВОЈИМ РЕДОВИМА „БРАНШЕ“ има корумпираних судија, А  НЕ ЧИНИ НИШТА НА ЧИШЋЕЊУ РЕДОВА БРАНШЕ ОД „НЕМЕТНУТЕ ПСИХОЛОГИЈЕ ИШЧАШЕНЕ ДОСМАНЛИЈСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ“ – као што сам једном приликом писао: ЧИШЋЕЊЕ РЕДОВА ЈЕ ЈЕДНОСТАВНО: – СВИМ СУДИЈАМА СВИХ СУДОВА, КОЈИ ИМАЈУ донето РЕШЕЊЕ (У ИМЕ НАРОДА)ПОНИШТЕНО ОД ВИШЕ ИНСТАНЦЕ – захвалити се на сарадњи, ТАКАВ НЕ МОЖЕ ВИШЕ БИТИ СУДИЈА, УЗ  уредбу,

Да СВАКИ СУДИЈА СВОЈОМ ИМОВИНОМ ГАРАНТУЈЕ, СЛОБОДНО СУДИЈСКО МИШЉЕЊЕ,  ДОНЕТО кроз   Р Е Ш Е Њ Е  (У ИМЕ НАРОДА) ,

са ДРУГЕ СТРАНЕ,

                Непримерено  је „инструирано  НЕ МЕШАЊЕ министарке у свој посао“ ЗАШТИТЕ „ИНТЕРЕСА ИНСТИТУЦИЈА СИСТЕМА, једног од СТУБОВА ДЕМОКРАТИЈЕ, посебно АКО ЈЕ ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА У КОЛИЗИЈИ СА стандардима ЕУ.

                *OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ PODATAK “pranja ruku” od “RESORNOG” POSLA : L I c a  “izabrana” u FOTELJU (bilo kog) MINISTARSTVA  “N E  M E Š A” se u svoj RESORNI  POSAO, da NE BI NARUŠIO  S A M O S T A L N O S T u donošenju (korumpiranih) ODLUKA državnih organa… čak su se I ZAKONOM ZAŠTITILI, kako BI KORUPCIJA I PRIVREDNI KRIMINAL  nesmetano CVETALI I RAZVIJALI SE:  “Saglasno članu 40 Zakona , Ministarstvo pravde vrši nadzor nad primenom Pravilnika u upravi … u vršenju nadzora… ministarstvo NIJE NADLEŽNO/OVLAŠĆENO DA ISPITUJE ZAKONITOST POSTUPANJA …

                … shodno odredbama člana 2. Zakona, je samostalni državni organ, te je zabranjen svaki uticaj na … pa tako I na postupanje u konkretnim predmetima;  и/или „можете поднети захтев за отклањање неправилности сходно члану 74. Закона о извршењу и обезбеђењу (Сг РС  …и 139/14) односно чл.148. Закона о извршењу (С  гл. РС .. 106/16)- аутентично тумачење и 113/17- аутентично тумачење – а надлежни суд је направио( „односно „СУДИЈЕ“) галиматијас) – НЕМА КООРДИНАЦИЈЕ  О Д Г О В О Р Н О С Т И  ИНСТИТУЦИЈА СИСТЕМА,НЕГО СЕ „ПОКРИВАЈУ“ и/или „враћају“ ПОНИШТЕНИ на „поновно ДОНОШЕЊЕ“ , да се „злоупотреба службеног положаја“ РИГОРОЗНО КАЖЊАВА – одузимањем ЛИЦЕНЦЕ односно функције УЗ минимум ПЕТ ГОДИНА , да се БАВИ ПРОФЕСИЈОМ – ЈЕДНОСТАВНО , зар не?!

                Ostaje OŠTEĆENIM GRAĐANIMA DA SE ŽALE “vodovodu I kanalizaciji”  NA ŠTETU KOJU IM PRIČINE INSTITUCIJE SISTEMA  SVOJIM (korumpiranim)  ODLUKAMA.      

TAKO SU SE  S V E  INSTITUCIJE SISTEMA Z A Š T I T I L E DA SE NE MEŠAJU U „RESORNI“ POSAO, jer „vrana vranićima oči ne vadi“ uz MODUS  KORUMPIRANE BRANŠE,lobiranje,  „logistika „veća“ i/ili (formiranih od podobnih ljudi) „komisija“ „viših i/ili nezavisnih institucija sistema“ DA NEMA OSNOVA „organizovanog kriminala i/ili korupcije“ u DONOŠENJU  R E Š E N J A.

Share Button