Share Button

Добродошли у нашу библиотеку.

Овде можете пронаћи белетристику и стручне радове из разних области.

Уколико желите да се и ваши необјављени радови нађу у нашој библиотеци, молимо вас, контактирајте нас на контакт е-маил: redakcija@somborskegusle.co.rs

За преглед садржаја библиотеке, одаберите аутора:

Micic Ivan Мићић Д. Иван – биографија:

Пре него што је дипломирао на економском факултету у Београду, завршио је средњу и основну школу “Аврам Мразовић” у Сомбору. Отац је два сина, који су завршили факултете у Београду. Живи и ради у Сомбору, граду своје младости.

 

vlasta-stosic

Проф.др Власта Р. Стошић: Наше време и размишљања

Пре него што је докторирао на Универзитету у Београду и стекао научно звање: доктор наука индустријског менаџмента, завршио је Гимназију, природно-математичког смера, у Врању. Након завршетка студија Физике,магистрирао је марта 1983. године. Ожењен је, има сина и кћер и две унуке. Живи и ради у Врању од 1988. године до данашњих дана и ради на Високој школи примењених струковних студија у звању професора струковних студија. 

 

Књига “Мислим-исцељивање информацијама” – Светозар Ђ. Радишић

M-pinkЗашто би требало књигу да прочитају и љубитељи књиге који имају прво издање? Прво, нова књига је проширена садржајем из 36 нових, вредних, у последњих неколики година објављених научних и научно-популарних књига и за најмање толико страница је обимнија. Друго, ово је прва књига у којој постоји поглавље о кодовима душе. Наспрам постојећих теозовских и религијских ставова из постојеће, школама недоступне, теорије о души, новом нијансом научне светлости осветљени су другачији теоријски ставови, који значајно мењају постојећу теорију. Тај нови поглед на људску душу, омогућава лакше сналажење у стварности, стварање извесније будућности и, у крајњем, визују планетарног спасења. Треће, књига ће украшавати регале љубитеља књиге, јер је графичко решење корица, које подсећа на културу Винче и Лепенског вира, надахнуто креирала новосадска сликарка, графички дизајнер Бранкица Божић.

 

Мада је прво издање најављено као последње о моћи мисли и последње у мом стваралачком опусу, друго, допуњено издање је проширило тај опус толико да заслужује статус приметне драгоцености у сфери људског самосхватања.

 

Knjiga o Eugenu Veberu

eugen-verberEugen Verber, glumac, prevodilac, judaista…(Čigoja štampa, 2014) autori Mirjana Belić-Koročkin-Davidović, novinar lista Politika i Radivoje Davidović, publicista i istraživač. Recenzent knjige književnik Filip David dobitnik NIN-ove nagrade.

Eugen Verber (1923 Subotica-1995 Beograd) mladost proveo u Novom Sadu, glumio u Vojvođanskom narodnom pozorištu (danas Srpsko narodno pozorište). Najbolji poznavalac biblijske literature na našim prostorima i vrsni prevodilac sa međunarodnim ugledom sa hebrejskog, mađarskog, jidiša i aramejskog jezika. Proslavio se prevodima knjiga Talmud, Kumranski rukopisi, Biblijske priče, Kabala i njena simbolika, Hrišćanstvo pre Hrista, Mađioničar iz Lublina i mnogim drugim. Bio je pozorišni, filmski i radio glumac. Igrao u pozorištima u Novom Sadu, Sarajevu, Banja Luci, Nišu i Beogradskom dramskom pozorištu. Pamtimo ga po ulogama u filmovima i TV serijama: Valter brani Sarajevo, Kamiondžije, Vuk Karadžić, Otpisani, Varljivo leto, Sivi dom, Salaš u malom ritu i drugim.

Knjiga ima 308 strana, odštampana je na kvalitetnom kunsdruk papiru i ilustrovana sa 100 odličnih fotografija. O Eugenu Verberu u knjizi govore i pišu savremenici: Jovan Ćirilov, Aleksandar Tišma, David Albahari, Filip David, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Renata Ulmanski, Puriša Đorđević i drugi. Knjiga se sastoji iz više delova: Pozorišna karijera, Uvaženi prevodilac, Priznanja, Rekli su o Eugenu Verberu, Spisak svih pozorišnih i filmskih uloga, Objavljeni tekstovi Eugena Verbera i Selektivna bibliografija.

O autorima knjige: Bračni i spisateljski par Mirjana Belić-Koročkin-Davidović i Radivoje Davidović dobitnici su više nagrada za publicistiku za knjige: Povest o braći Baruh. Likovna monografija Bora Baruh, Od Daviča do Čelebonovića-Ulice beogradskih Jevreja i Stevan Filipović – istina o istorijskoj fotografiji.

Više o tome na sajtu www.korockin-davidovic.com. Bliže informacije: Tel. 063/8781-132, 064/845-6421, E-mail:  bekoda@ptt.rs

Књигу можете набавити путем мејла bekoda@ptt.rs i aron@savezcg.org /Савез Јеврејских општина Србије, Краља Петра 71 а, 11000 Београд, контакт особа Арон Албахари.

Уколико књигу поручите путем овог мејла цена је 800 динара са урачунатим птт трошковима.

Share Button